Jak dobrze urządzić kuchnie?

    Jak urządzić kuchnie tak, aby była bardziej funkcjonalna a wykonywane w niej czynności były szybsze i bardziej wydajne? Jaki układ mebli zastosować? Jaką wysokość blatów wybrać? W tym artykule biuro nieruchomości Milton rozwieje Twoje wątpliwości i podpowie jak dobrze urządzić kuchnię.

Jak-dobrze-urzadzic-kuchnie
Źródło: https://budujemydom.pl/


 

5 stref w kuchni 

    Jedną z najważniejszych zasad praktycznego urządzenia kuchni jest podzielenie jej na strefy, a dokładniej na 5 stref, które powinny być rozmieszczone zgodnie z kierunkiem ruchu zegara (taką poradę przyjmuje się dla osób praworęcznych) przy czym każda ze stref odpowiada za inną czynność wykonywaną w kuchni. Takie rozmieszczenie znacznie przyśpieszy i ułatwi przygotowanie posiłków.

         1) Strefa zapasów- powinna znajdować się jak najbliżej wejścia do kuchni, nie będzie trzeba przechodzić całego pomieszczenia w celu rozpakowania zakupów. Do strefy zapasów należą: zamrażarka, lodówka oraz szafka do przechowywania produktów niewymagających otoczenia i zimnych temperaturach.

         2) Strefa przechowywania- szafki na garnki, zastawę stołową oraz drobny sprzęt AGD. W tej strefie dobrze sprawdziłyby się szafki wiszące z podnośnikami klapowymi, są one bezpieczniejsze niż standardowe szafki z drzwiami na zawiasach. Natomiast zamiast dolnych szafek z półkami warto zaopatrzyć się w szuflady z wysuwem, nie trzeba będzie zbędnie się schylać i klękać.

         3) Strefa zmywania- w tej strefie znajdą się; zlewozmywak, kosz na śmieci i zmywarka. Zmywarka pozwoli zaoszczędzić czas, ale w przypadku małej ilości użytkowników mieszkania lepiej sprawdzi się zlewozmywak, który w porównaniu do zmywarki, będzie wykorzystywać mniej wody. Dobrym wyborem będzie również usytuowanie szafki z przyborami do mycia obok zlewozmywaku. Kosz na śmieci najlepiej umieścić w szufladzie z wysuwaną szufladą, zaoszczędzi to miejsca w kuchni.

         4) Strefa przygotowywania posiłków- wyspę lub blat kuchenny należy dostosować odpowiednio pod siebie, spersonalizowana wysokość i szerokość blatu ułatwi i przyśpieszy krojenie i przygotowanie składników do posiłków. Warto zadbać również o to, aby przy blacie znajdował się reling kuchenny, stojak do noży, pojemnik z przyprawami oraz deski do krojenia.

         5) Strefa gotowania- znajdą się tutaj mikrofalówki, piekarnik i kuchenki. Z wyjątkiem gazowych kuchenek, na popularności zyskują również kuchenki elektryczne, czyli kuchenki indukcyjne, żeliwne i ceramiczne. Nad kuchenką koniecznie zamontować trzeba opak, uniknie się w ten sposób nieprzyjemnych zapachów.

Jak-dobrze-urzadzic-kuchnieŹródło: https://img.shmbk.pl/rimgsph/

Trójkąt roboczy

 

    Trójkąt roboczy w kuchni polega na rozstawieniu najważniejszych sprzętów- lodówki, kuchenki i zlewozmywaka (bądź zmywarki) jak najbliżej siebie. Rozstawienie w kształcie ma przypominać trójkąta.

Optymalne odstępy między sprzętami:

  1. Lodówka i kuchenka 120-270 cm

  2. Lodówka i zlewozmywak (lub zmywarka) 120-210 cm

  3. Zlewozmywak (lub zmywarka) i kuchenka 120-210 cm

Jak-dobrze-urzadzic-kuchnie

Źródło: https://conceptownia.com/wp-content/uploads/2019/08/2035085-Propozycje-wykorzystania-tzw-trojkata-roboczego__c_5_52_795_468.jpg

Wysokość blatów i szafek

 

    Wszystkie blaty i szafki powinny być odpowiednio dostosowane do wzrostu użytkowników kuchni. Standardowo przyjmuje się wysokość blatu kuchennego na 85 cm, jednak w zależności od wykonywanych na nim czynności, wysokość blatu jest bardziej zróżnicowana.  W przypadku obierania warzyw i owoców, blat powinien mieć wysokość od 100 do 110 cm, zlewozmywak natomiast powinien mieć od 90 do 100 cm. Z kolei kuchenka powinna mieścić się w wysokości od 80 do 90 cm. Warto jednak zaznaczyć, że są to zalecenia do dużych kuchni, gdzie można swobodniej różnicować wysokość mebli. Według najbardziej uniwersalnej zasady wysokości blatu, powinien on znajdować się niżej o około 10/15 cm niżej od łokcia osoby stojącej.

Oświetlenie

    Wybór oświetlenia również jest szalenie ważną kwestią w dobrze urządzonej kuchni. Jedna ogólna lampa nie jest dobrym rozwiązaniem, światło nie będzie docierać pod wiszące szafki, a w przypadku pracy pod ścianą użytkownik sam sobie będzie stwarzać cień. Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie kilku źródeł światła, tak, aby wszystkie najważniejsze strefy kuchni były oświetlone. Warto więc zainwestować w żyrandol z ruchomymi reflektorami oraz pojedyncze lampki, które będzie można umieścić przy najbardziej użytkowanych blatach i przestrzeniach.

Jak-dobrze-urzadzic-kuchnie

Źródło: i.dobrzemieszkaj.pl/i/39/01/75/r3/1920/urzadzamy-kuchnie-poznaj-zasade-trojkata.jpg

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb klientów. Zmiany ustawień dotyczących plików cookie można dokonać w dowolnej chwili modyfikując ustawienia przeglądarki. Korzystanie z tej strony bez zmian ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

rozumiem